55. TITRAUS ANALYYSIMENETELMÄNÄ

Seuraava
Edellinen
Valikko
Pääsivu

 

 
Happo-emäs-titraus

Titraamalla voidaan selvittää liuoksen vetyionipitoisuus (hapon määrä) tai hydroksidi-ionipitoisuus (emäksen määrä). Titrauksessa happo neutraloidaan emäksellä tai emäs hapolla.

Näytettä, jonka pitoisuutta ei tunneta, punnitaan tai mitataan valmistajan ohjeen mukainen määrä. Tämän jälkeen byrettiin lisätään titrausliuosta jonka pitoisuus tiedetään. Näytteeseen lisätään indikaattoria, joka muuttaa liuoksen värin neutraloitumisvaiheessa. Kun byretistä lasketaan titrausliuosta hitaasti näytteeseen, niin näytteen värin muuttuessa se on neutraloitunut. Näytettä on sekoitettava koko ajan titrauksen aikana.

Värin muutoksen jälkeen voidaan laskemalla selvittää näytteen pitoisuus. Byretistä laskettavan titrausliuoksen kulutus saadaan katsomalla byretin millilitra-asteikolta. 

Väkevyyden laskentaa kemian kannalta ei yleensä tarvita titrattaessa pesuaine- tai fosfatointikylpyjä. Titrauksen tulos lasketaan valmistajan antaman kaavan mukaisesti, ja tuloksen perusteella saadaan selville, mitä pesu- tai fosfatointiaineelle pitää tehdä.  

Ennen titrauksen aloittamista on käytettävien välineiden puhtaus varmistettava huuhtelemalla ne puhtaalla vedellä, koska aikaisemmin käytetyt kemikaalit voivat vaikuttaa titraustulokseen. Välineiden tulee myös olla melko kuivia, jotta huuhteluvesi ei vaikuttaisi tulokseen. Huuhtelussa on syytä käyttää ionivaihdettua vettä. 

 

Kuva 85. Titrauksen aloitus Kuva 86. Titrauksen lopetus

 

 

1. Byretin hana avataan sen jälkeen kun aloituslukema  on katsottu.
2. Näyte, jonka määrä on mitattu
3. Aloituslukema katsotaan byretistä. Yleensä byretin nollakohta.
4. Byretti, jossa titrausliuos
5. Hana suljetaan
6. Värin muutos, jolloin hana suljetaan
7. Lopetuslukema katsotaan byretistä. Kun lopetuslukemasta vähennetään aloituslukema saadaan titrausliuoksen kulutus.