RAUTAFOSFATOINTIKYLVYN TITRAUSOHJE 
ETUSIVULLE
Rautafosfatoinnista analysoidaan kokonaishapon pitoisuutta titraamalla. Titrauksen vaiheet ovat:

 

1. Näytteen otto altaasta. Sekoituksen on oltava päällä 10 min ennen näytteen ottoa. Näytettä otetaan nokkakannuun noin 1 dl
2. Näytettä pipetoidaan erlenmeyerlasiin 10 ml pumpetilla
3. 10 ml:n näytteeseen lisätään ionivaihdettua vettä niin että sitä on lasissa noin 10 mm:ä. Määrä ei ole tarkka.
4. 10 ml: näytteeseen lisätään indikaattoria ( fenolftaleiini ) 3-4 tippaa
5. Byretti huuhdellaan kahteen kertaan ionivaihdetulla vedellä ja hana suljetaan
6. Byretti täytetään 0-viivaan asti 0,1 M- NaOH-liuoksella
7. Sekoitussauva tiputetaan erlenmeyerlasiin, magneettisekoitin viedään byretin nokan alle ja lasi siirretään sekoittimen päälle. Sekoitin käynnistetään.
8. Byretin hana avataan niin että se tiputtaa hitaasti titrausliuosta näytteen sekaan. Kun kirkas väri alkaa muuttua violetiksi hetkittäin nesteen keskellä byretin tiputusnopeus vähennetään hyvin hitaaksi. Kun näytteen väri jää pysyvästi violetiksi, byretin hana suljetaan. Titraus on päättynyt
9. Tuloksen perusteella tehdään fosfatointiaineen lisäys kylpyyn opettajan johdolla.
 
MYYJÄN OHJE ( tee tämän mukaan toisella kerralla )